همیشه برای اثبات یک واقعه، یک فرضیه، یک حقیقت و...، باید شواهد و مدارک کافی در دست داشته باشیم و تمام تلاش خود را بکار بگیریم تا شاهد یا مدرکی را نادیده نگرفته باشیم. گاهی مدارک و شواهد ناقص چنان گمراه کننده می شوند که قضیه را 180 درجه برعکس نشان می دهند. برای محقّقان و نویسندگان حرفه ای، این نکته بسیار ملموس و قابل توجه است. حتی برای کارآگاهان، وکیلان و حتی افسران راهنمایی رانندگی و...
در دایره ی خبر هم، ما چاره ای جز توجه به این مسأله نداریم. شاید شما بارها شنیده باشید که یک خبرگزاری ـ به اشتباه یا عمد ـ خبری را با شواهدی مطرح می کند ولی بعد از مدّتی، شواهد و قراین دیگری به دست می آید که خود خبرگزاری مجبور به انکار آن می شود.
یکی از خبرهایی که از خبرگزاری تابناک کلیک خورد و به همه جا از جمله وبلاگستان، بالاترین و... رسید، همین خبر عزیمت دو فرزند آقایان احمدی نژاد و رحیم مشایی به حجّ تمتع است. خبر آن را از خبرگزاری تابناک بخوانید.
این خبر ـ با تصویری که از سایت هواپیمایی جمهوری اسلامی همراه است ـ چنان قطعی اعلام شده که هر بیننده ای در اوّل کار، چیزی غیر از رانت، پارتی، بی عدالتی، سوء استفاده از آقازادگی به ذهنش نمی رسد. بخصوص که کمی هم با دولت نهم مشکل داشته باشد!
آنچه ما اینجا می خواهیم بیان کنیم شواهد دیگری از این ماجراست که به یافتن حقیقت ماجرا کمک می کند:
1. کاروانی که دو فرزند احمدی نژاد و دو فرزند رحیم مشایی با آن به مکّه مشرّف می شوند، کاروان شماره 340 مربوط به امور خارجه می باشد.
2. معمولا این گونه کاروانها دارای سهمیه ی ویژه اند. یعنی طبق قانون، افراد خاصی با آنها همراهند.
3. بسیار اتفاق می افتد که اشخاص سهمیه ی حجّ خود را به نزدیکان و دوستان خود واگذار می کنند و این امری مرسوم در سهمیه های حج است. شاید شما هم عروس و دامادهایی را دیده باشید که با استفاده از سهمیه ی نزدیکان خود، به حج تمتّع یا عمره مشرّف می شوند و زندگی مشترکشان را اینگونه شروع می نمایند. چه بسا در این مورد هم آقازاده های آقایان رییس جمهور و رییس سازمان گردشگری، از سهمیه ی خود یا دیگر دوستانشان که در این کاروان سهمیه داشته اند استفاده نموده باشند.
4. شما در همین کاروان 340 که بیش از 350 زائر را حمل می کند، افراد دیگری هم از چهره های کشوری و سیاسی را مشاهده می کنید.
5. همه ی کسانی که به حجّ مشرّف می شوند، از طریق قرعه کشی انتخاب نمی شوند. بعضی افراد سهمیه ی ویژه دارند. مثل مدیران کاروانها و کارکنان آنها، تیم پزشکان، تیم اداری مربوط به امور حج واقع در مکّه، جدّه و مدینه، روحانیان کاروانها و ... که گاهی بجز خودشان از نزدیکان درجه اوّلشان هم می توانند کسانی را با خود همراه کنند. در این موارد هم مسلّما کسی نمی تواند ادّعای رانت یا پارتی بازی نماید یا بگوید کسانی سالها در انتظار حج هستند و نصیبشان نمی شود و اینها بدون معطلی و قرعه کشی مشرّف می شوند. این امری است کاملا ضابطه مند و قانونی.
6. از تشابه اسمی هم نباید غافل شد. (البته در این مورد، احتمال تشابه اسمی بسیار بسیار کم است. ولی به هر حال در هر مسأله ای همه ی احتمالات موافق و مخالف باید بررسی شوند)
7. کاش خبرگزاری تابناک و دیگر خبرگزاری هایی که این خبر را درج کردند، زحمت کمی به خود می دادند و قبل از هر اعلام موضعی، از مسؤولین یا حتّی از خود رییس محترم جمهور در این باره سؤال می کردند.
8. متأسفانه احتمال رانت، پارتی بازی و سوء استفاده در هر جایی احتمال می رود. ولی به صرف نشان دادن یک لیست، نمی توان آنرا اثبات کرد. برای اثبات یک رانت ـ که در بسیاری از موارد با دور زدن قانون یا ظرافتهای خاصّ انجام می شود ـ نیاز به مدارک کامل تری داریم.
9. این نکته را برای معتقدان به اسلام و قرآن می گویم: « برخی از گمان ها گناه اند.» (إنّ بعض الظّنّ إثم ـ قرآن کریم) بخصوص که فرد یا افرادی مورد تهمت قرار گیرند.
---------------------------------------------------
پ.ن:
1. هدف از این نوشتار، نه حمایت از آقایان احمدی نژاد و رحیم مشایی بود و نه توجیه قانونهای ناقص و بد و نه موافقت با رانت و پارتی و امثال اینها؛ هدف، تنها انتقاد از نشر اخبار بی مدرک یا ناقص مدرک بود.
2. نگاه کنید:

کاروان 340 امور خارجه 

مهدی احمدی نژاد

 

 فرزند اسفندیار رحیم مشایی

 

 غلامرضا مصباحی مقدم (نماینده مجلس و اقتصاددان برجسته)

 

فرزند محمد تابش